Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

«και ... ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς ...;;» Σεμινάριο γραφής και αφήγησης παραμυθιών



Το περιοδικό «Το Παραμύθι» της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Όναρ μέσω τέχνης» και το περιοδικό «Εκ-Παιδεύω» σας καλούν σε μια και μοναδική παιδευτική εμπειρία:

«και ... ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς ...;;»
Σεμινάριο γραφής και αφήγησης παραμυθιών

Το σεμινάριο απευθύνεται σε μουσικοπαιδαγωγούς, δασκάλους, εμψυχωτές, ηθοποιούς, performers, σπουδαστές παιδαγωγικών σχολών, νηπιαγωγούς, γονείς και σε όσους έρχονται σε επαφή με τα παιδιά. Διεξάγεται σε ένα ζεστό, φιλόξενο και απολύτως προσιτό πνευματικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011 ώρα 9.30 - 15.30

Βιβλιοκαφέ «Έναστρον» - Σόλωνος 101. Αθήνα


Σε μια εποχή δύσκολη, όπου το παραμύθι λειτουργεί σαν καταφύγιο και λύτρωση, ο «παραμυθάς» αναλαμβάνει σημαντική κοινωνική ευθύνη.
Ποια τα οφέλη της αφήγησης των παραμυθιών κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας;
Τι είδους μηνύματα περνάνε τα παραμύθια στα παιδιά και πώς αυτά μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο εκπαιδευτικός  για να ξορκίσει φόβους, να προβάλει ηθικές αρχές, να τονώσει την φαντασία, ή ακόμα και για να μεταδώσει γνώσεις;
Πώς ένας γονιός μπορεί να γίνει ο καλύτερος παραμυθάς για το παιδί του;
Πώς μπορούμε να γράψουμε το δικό μας παραμύθι;
Η τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην εκτόνωση και ανακούφιση του αφηγητή και του ακροατή θεατή. Η συμμετοχή στην ροή του μύθου και η ταύτιση με τους ήρωες επιτρέπουν στο παιδί να αντλήσει κουράγιο, δύναμη και γνώση.
Η επιλογή των κατάλληλων παραμυθιών, ο τρόπος απόδοσης και αφήγησής τους, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, και οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο «παραμυθάς» στον χώρο της αφήγησης είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα σταθεί ο εισηγητής του σεμιναρίου, Δημήτρης Αβούρης.
Αφηγητής παραμυθιών και συγγραφέας ο ίδιος, με μεγάλη εμπειρία από παραστάσεις σε σχολεία και με καθημερινή εθελοντική δράση στα Νοσοκομεία Παίδων εδώ και εννέα χρόνια, θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: πώς προσεγγίζουμε τα παιδιά, τι λέμε και τι όχι, τι κάνουμε και τι αποφεύγουμε να κάνουμε, πώς κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους και με ποιον τρόπο τα καλούμε να συμμετάσχουν στην αφήγηση.
Αυτά και άλλα πολλά, σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσουμε την εκπαιδευτική αξία της αφήγησης παραμυθιών και να εξοπλίσουμε τους ενδιαφερόμενους μελλοντικούς «παραμυθάδες», με γνώσεις για την επαφή τους με την ιδιαίτερη πραγματικότητα του κόσμου των παραμυθιών.

Κόστος συμμετοχής: 30 ευρώ (Ειδική τιμή για φοιτητές: 15 ευρώ)

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 15 Μαρτίου:

  • Περιοδικό «Εκ-Παιδεύω»: Τηλ: 210.960.89.88, Κιν: 6932632561, E-mail: paidevo@otenet.gr
  • Περιοδικό «Το Παραμύθι»: Τηλ: 210.77.50.653, Κιν: 6976330933, E-mail: info@onar-paidi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: